Θεραπευτική Προσέγγιση


“Given a choice between changing and proving that it is not necessary,
most people get busy with the proof”
John Galbraith


 care 4 U
Αν και τόσο η γνωσιακή όσο και η προσωποκεντρική προσέγγιση έχουν διαφορετικές θεωρητικές ρίζες και αξιοποιούν διαφορετικές τεχνικές, ωστόσο συγκλίνουν ως προς τη σημαντικότητα της θεραπευτική σχέσης, η οποία είναι εστιασμένη στην φροντίδα και υποστήριξη, την προσωπική εξέλιξη και ολοκλήρωση του ανθρώπου που απευθύνεται στον σύμβουλο. Η γνωσιακή προσέγγιση δέχεται την άποψη πως η νοητική αναπαράσταση του εξωτερικού κόσμου ασκεί αποφασιστικό ρόλο στην στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πως η κατανόηση και τροποποίηση της συμπεριφοράς επιτυγχάνεται μέσα από την κατανόηση της νοητικής αναπαράστασης.

Η συμβουλευτική  διαδικασία είναι προσανατολισμένη στην κατανόηση και αντιμετώπισης συναισθηματικών, επαγγελματικών ή προσωπικών θεμάτων που συναντά κάποιος στην πορεία της ζωής του, αξιοποιώντας εσωτερικές και εξωτερικές δυνατότητες και αποσκοπεί στη βαθειά αλλαγή του ατόμου. Σε κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας, αποδοχής και σεβασμού, το ατόμο θα  μπορέσει να κατανοήσει, διαχειριστεί και να ξεπεράσει δυσκολίες και άλλες ανησυχίες και αναζητήσεις. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός ως προς το φύλο, την εθνικότητα, τη φυλή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή τη σεξουαλική ταυτότητα υποστηρίζεται κάθε άτομο υπό των αρχών του κώδικα δεοντολογίας όπως αυτός ορίζεται από τον επαγγελματικό μας σύλλογο.

Οι γνωσιακές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στοχεύουν στην καταγραφή και τροποποίηση των νοητικών (γνωσιακών) συστημάτων του πελάτη, διερευνώντας τον τρόπο σκέψης για τον εαυτό, τον κόσμο και το μέλλον αλλά και τον τρόπο που αυτές οι σκέψεις επιδρούν στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Έτσι, μέσα από το λόγο αλλά και τις τεχνικές μπορούν να τροποποιηθούν σκέψεις και συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα. Η γνωσιακή προσέγγιση επικεντρώνεται στο παρόν, είναι δομημένη και προσανατολισμένη στους στόχους, είναι συνεργατική και έχει βραχεία διάρκεια. Βασίζεται δε στο συνεργατικό εμπειρισμό και η Σωκρατική μέθοδο για την απόσπαση και αναδόμηση των ρητών και άρρητων πεποιθήσεων των πελατών. Στόχος του συμβούλου είναι, σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο, να επέμβει στις δυσλειτουργικές σκέψεις προκειμένου να αμφισβητήσει την βασιμότητά τους και να τις τροποποιήσει, επιτυγχάνοντας παράλληλα αλλαγές στο συναίσθημα και στην συμπεριφορά. Ο σύμβουλος έχει ενεργητικό ρόλο στην συμβουλευτική διαδικασία όπου από κοινού τίθεται οι επιθυμητοί στόχοι και αποφασίζονται οι τεχνικές που θα εφαρμοστούν.

Η προσωποκεντρική προσέγγιση στηρίζεται στην προώθηση της αυτονομίας του ατόμου και πρεσβεύει οτι δεν υπάρχει μια απόλυτη και αντικειμενική πραγματικότητα αλλά η υποκειμενική πραγματικότητα των βιωμάτων κάθε ατόμου, όπου η συμπεριφορά του γίνεται κατανοητή μέσα από τον τρόπο που ο ίδιος ερμηνεύει τις εμπειρίες του. Η προσέγγιση υποστηρίζει οτι ο ίδιος ο πελάτης γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο το πρόβλημά του και μπορεί να βρει τη λύση που του ταιριάζει μέσα από τη συναισθαντική στάση του συμβούλου, όπου μειώνεται η αντίστασή του αναφορικά με την αναγνώριση των βιωμάτων του και των εμπειριών του που οδηγεί στη διερεύνηση του αντιληπτικού πεδίου του πελάτη. Μοναδικό θεραπευτικό εργαλείο είναι η σχέση συμβούλου και πελάτη. Απευθύνεται στο σύνολο της οντότητας του ατόμου και όχι μόνο στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Στην προσωποκεντρική προσέγγιση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο πελάτης και όχι ο σύμβουλος και οι τεχνικές. Ο σύμβουλος καλείται να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τον πελάτη, να του σταθεί ισότιμα ως συμπαραστάτης στην πορεία της διερεύνησης των προβλημάτων του.
Ο Carl Rogers ορίζει τη θεραπευτική σχέση ως:
o   Δύο άνθρωποι βρίσκονται σε επαφή.
o   Το πρώτο άτομο που ονομάζουμε «πελάτη» βρίσκεται σε ασυμβατότητα και είναι ευάλωτο.
o   Το δεύτερο άτομο που ονομάζουμε «θεραπευτή» βρίσκεται σε συμβατότητα σε αυτή τη σχέση.
o   Ο θεραπευτής αισθάνεται άνευ όρων αποδοχή και σεβασμό για τον πελάτη του.
o   Ο θεραπευτής έχει ενσυναισθητική κατανόηση του εσωτερικού πλαισίου αναφοράς του πελάτη.
o   Ο πελάτης αντιλαμβάνεται την άνευ όρων αποδοχή και την ενσυναισθητική κατανόηση.

Για οτιδήποτε σας απασχολεί μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.